Programma Data Driven Finance
Collegereeks Data Driven Finance vindt plaats van 15:30 - 19:00 uur.
College 1: Data gedreven organiseren - leiderschap
- Learning philosophy
- Four concepts to structure data driven finance
- Examples
- Share your own example
- Deep dives including DIY
- Business case for predicting breakdowns
- The Responsible Business Simulator
Prof. dr. Jacques Swart geeft u tools om de grote data om u heen te exploiteren en deze data aan te vullen met uw strategische prioriteiten en risicobereidheid om betere beslissingen te nemen.
College 2: Transitie naar de data-gedreven organisatie
Het onderwerp “data-gedreven organisatie” komt ons op allerlei manieren tegemoet. Termen als informatiegestuurd werken, kunstmatige intelligentie en data science buitelen over elkaar heen. Voor de finance-gemeenschap is het natuurlijk geen onbekende materie: binnen finance wordt immers vanouds heel serieus met data omgegaan. Dat roept de vraag op: is dit oude wijn in nieuwe zakken of is er toch iets nieuws waar we rekening mee moeten houden? Op die vraag willen we in dit college antwoord geven.
We behandelen de volgende aspecten van de data-gedreven organisatie:
- Bigger picture: waar komt deze ontwikkeling vandaan, waarom is het relevant?
- Inzichten uit data: de kern van de data-gedreven organisatie
- Onder de motorkap: de capabilities van een data-gedreven organisatie
- Transitie: hoe geeft u die vorm, en waar begint u?
College 3: Data gedreven dynamische sturing
Niemand weet wat er gaat veranderen en wanneer. Maar één ding staat als een paal boven water. Veranderingen worden ingrijpender en gaan steeds sneller. Met dynamische sturing wordt daarom antwoord gegeven op vragen zoals:
- Hoe stel ik mijn mensen in staat snel en daadkrachtig op te treden?
- Welke gegevens en middelen hebben zij nodig en hoe maken wij resultaten meetbaar?
- Hoe ontwikkelen wij stap voor stap een dynamisch besturingssysteem?
Verbinding in de keten, van strategie tot werkvloer en tussen plan en realisatie is vereist om dynamisch te kunnen sturen. Voor elke bedrijfsactiviteit wordt vastgesteld hoe deze bijdraagt aan de strategie en hoe dat wordt gemeten. Met de strategy map wordt aangetoond hoe financiële indicatoren en klantindicatoren in de processen worden gerealiseerd en hoe het ontwikkelings- en leeraspect bijdraagt. Per meetwaarde wordt bepaald welke bedrijfsdimensies nodig zijn om de operatie te besturen. Zo wordt duidelijk welke karakteristieken op transactie niveau worden vastgelegd en gemanaged om te voldoen aan steeds wijzigende informatiebehoeften.
Onderwerpen die tijdens deze college aan de orde komen:
- Slagvaardig acteren met empowerment en flexibel ontwikkelen met exploratie
- Operationaliseren sturing met bedrijfsactiviteitenmodel en strategymap
- Managen datakwaliteit met een dynamische besturingssysteem
College 4: De transformatie van finance naar een data gedreven afdeling
Organisaties in vrijwel iedere sector hebben te maken met digitalisering. De lat komt hoger te liggen – of op zijn minst anders. En finance als discipline beweegt mee.
- De transformatie van Finance naar een data gedreven afdeling: waarom is dat urgent en waar komt dat door?
- Hoe ziet de rol van data-driven finance er uit? Is het denken in afdelingen eigenlijk nog wel van deze tijd?
Met korte college-sprints, opdrachten, voorbeelden en casussen neemt Martijn Rademakers de deelnemers mee in het onderwerp datagedreven Finance.
College 5: Predictive Analytics
Hoe kunt u de juiste conclusies trekken op basis van het verleden?
Predictive analytics wordt een onmisbaar aspect van het businessmodel door algoritmische besluitvorming toekomstbestendig te maken en voor een betere (integrale) onderbouwing van strategische (personeels)planning en investeringsplannen te zorgen. Dick Pouw ziet het als één van de grootste innovaties in het bedrijfsleven die veel dichterbij zijn dan menigeen denkt.
College 6: Vertrouwen in de Slimme Samenleving
- Wat is de invloed van Big Data en AI op de maatschappij?
- Wat is er nodig om een organisatie in te richten die op verantwoorde manier gebruik maakt van data analyse?
- Hoe kunnen de risico’s worden gemanaged die daar bij horen?
- Hoe passen organisaties in de bredere structuur van data gedreven ecosystemen?
Er is een slimme samenleving aan het ontstaan waarin bijna al onze beslissingen worden ondersteund of overgenomen door systemen en algoritmen. In een dergelijke samenleving is het voor ons belangrijker dan ooit om te kunnen vertrouwen op de data-analyse die plaatsvindt onder de motorkap. Vertrouwen gaat veel verder dan het krijgen van betrouwbare antwoorden.
Hoe gaan we ervoor zorgen dat algoritmen voldoen aan de normen en waarden die we koesteren als samenleving? We leven op een moment in de geschiedenis waarin we het vertrouwen in onze slimme samenleving kunnen en moeten vormgeven, dit zal cruciaal zijn voor het succes ervan.
In dit college gaat Prof. dr. Sander Klous in op hoe vertrouwensconcepten veranderen door digitalisering en de dominante rol van algoritmen in een slimme samenleving en hoe organisaties daar mee om kunnen gaan.