Tijdens de Finance Summerclass die 30 augustus begint kunt u uw kennis over ontwikkelingen bijspijkeren en werken aan de skills voor uw toekomst. We interviewden drie sprekers van de summerclass die het met elkaar over eens zijn: Met data moet een financial correlaties zien.
De Swart is professor Toegepaste Wiskunde op Nyenrode Business Universiteit. Hij stelt dat CFO’s en financials in het algemeen volgens hem te lang blijven hangen in slicing and dicing. “We kennen onder de naam big data een grotere hoeveelheid gegevens in organisatie. Maar daar maken we slechts eendimensionale doorsnedes van, terwijl je natuurlijk eenheden aan elkaar wilt verbinden waardoor je beslissingen kunt nemen die van toegevoegde waarde voor de organisatie zijn.”
Toch overstappen op een auto
De Swart gebruikt een metafoor. “Je kunt, als je op een paard rijdt, proberen het paard harder te laten rijden, maar op een gegeven moment, als je echt sneller wilt gaan, moet je toch overstappen op een auto.” Zo koppelt een vervoersorganisatie data over vervoersstromen en betalingen aan weersverwachtingen en demografische ontwikkelingen. Om zo te berekenen hoe rendabel een investering in een nieuw vervoerstraject kan zijn. Of becijfert een elektronicaketen aan de hand van kassa-aanslagen, marketingacties en eveneens het weer, precies welke producten wanneer in de smaak vallen. “De CFO die dat voor elkaar heeft, kan correlaties laten zien. De beschikbaarheid van grote hoeveelheden data en de kracht van cloud computing maken dit mogelijk.”
Financials moeten tech minded zijn
Bob de Wit, Hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit, stelt financials gerust. Als gevolg van de digitalisering verdwijnt de finance-afdeling niet. “Maar we hebben wellicht minder mensen op een afdeling finance nodig en die mensen zijn ook nog eens meer techminded. Ze zijn ook meer digitaal opgeleid.” Het is volgens De Wit aan de financemanager én de CFO om te begrijpen wat de digitale technologieën gaan betekenen voor zijn of haar afdeling. “Verdiep je in blockchain, kunstmatige intelligentie, machine learning, robotic accounting, enzovoorts. Begrijp wat die technologieën voor je kunnen doen, zodat je, als het relevant is voor jouw organisatie, deze kunt toepassen.”
Ander, digitaal businessmodel
Die ontwikkeling betreft de finance-afdeling zelf. Maar de genoemde technologieën kunnen ook zorgen voor een ander, digitaal businessmodel. “Daar krijgt finance eigenlijk twee veranderingen voor de kiezen. Eén is de veranderende finance-afdeling zelf, twee is dat de business verandert en nieuwe digitale businessmodellen ontwikkelt. Om een simpel voorbeeld te geven: stel je wilde vroeger slapen in een stad die je niet kende. Dan ging je naar een hotel waarvan je het bestaan wist. Ineens kwam er op de markt een nieuw bedrijf dat op basis van een algoritme inspeelt op de behoefte om te slapen in een andere stad. Dat bedrijf heet AirBnB. Het hotel heeft niet meer het monopolie om vraag en antwoord op dat vlak bij elkaar te brengen. Het antwoord is dan niet alleen om het huidige hotelconcept te verbeteren, maar om het ook te zoeken in de technologie. Bedenk met de behoefte van slapen in een andere stad ook een nieuw digitaal businessmodel.”
Niet blindstaren op cijfers
Andreas Wismeijer, psycholoog en docent aan Nyenrode Business Universiteit en Tilburg University, stelt dat de financial zich niet blind moet staren op cijfers. “Kwartaalcijfers kunnen bijvoorbeeld zodanig worden uitgelegd dat het lijkt alsof een bedrijf op de rand van de afgrond staat. Of dat het lijkt dat het heel goed gaat en het beleggers aanzet om meer aandelen te kopen. Gedragsbeïnvloeding speelt een heel grote rol in de financiële wereld. Groter dan dat financials zelf denken. Wat zij vaak vergeten is de manier hoe mensen een besluit nemen. Het is natuurlijk grotendeels afhankelijk van onderliggende data, maar tegelijkertijd speelt ervaring ook mee. Een huisarts die twee keer ten onrechte een patiënt met een acute pijn in de buik niet direct doorstuurt naar het ziekenhuis – waar dit wel had gemoeten – zal dit de derde keer minder snel overkomen.”
Hoe interpreteren we cijfers?
“Cijfers en feiten kunnen dus hetzelfde zijn, maar hoe wij als mens deze interpreteren is veel meer contextafhankelijk”, vervolgt Wismeijer. “En een financial is uiteindelijk ook gewoon een mens. Mensen denken na met hun hersenen en over die hersenen hebben we maar voor een klein deel controle. Je kunt herinneringen oprakelen en je kunt bepaalde behoeftes van jezelf opwekken door muziek te draaien. Maar een groot deel van de werking van de hersenen gaat helemaal langs ons heen en beïnvloedt wel degelijk ons gedrag. Als tien financials dezelfde cijfers zien, interpreteren ze deze op een andere manier door hun persoonlijkheid, maar ook door ervaring. Je kunt een paar keer pech of geluk hebben gehad in je leven en dat doet iets met hoe je met cijfers of risico’s omgaat.”