Linda Hoebe is spreker op de Nationale Controllersdag en financieel directeur bij de Koninklijke Auping, de grootste zelfstandige beddenproducent van Nederland. ‘Finance speelt een belangrijke rol op het gebied van circulariteit. De rol van financials wordt breder, want je moet meerekenen aan businessmodellen waarbij het belangrijk is hoe duurzaam de keten is’.
Er bestaat niet één pad in circulair worden, zijn en blijven. “Alhoewel wij al sinds eind 2018 een matras hebben dat volledig circulair is en waarbij alle materialen kunnen worden hergebruikt, voelen we ons nog niet per se dé expert in circulariteit of duurzaamheid. Net zoals voor veel bedrijven is het een zoektocht. En die is voor elk bedrijf anders. Bovendien realiseer je een systeemverandering niet in je eentje. Samenwerken is heel belangrijk in een circulaire economie. Hoe meer matrassen circulair worden, hoe meer materiaal we als grondstoffen kunnen krijgen vanuit verwerkende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Ook voor hen moet de businesscase rondkomen.”
Volledig circulair
Als je volledig circulair wilt zijn, heb je naast closing the loop nog te maken met twee andere pilaren van maatschappelijk verantwoord ondernemen: de energietransitie en de sociale impact.
De energietransitie kun je in scope 1, 2 en 3 indelen. Scope 1 is daarbij de directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen in de organisatie. Scope 2 omvat de indirecte uitstoot van CO2 door opwekking van zelf gekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. Scope 3 is de moeilijkste om te raken, stelt Hoebe. “Dat gaat over de indirecte uitstoot van CO2. Het betreft dan uitstoot door bronnen die niet in ons bezit zijn en waar we dus ook geen directe invloed op kunnen uitoefenen. Denk aan hoe consumenten hun matras weggooien. Daar kunnen we ze wel proberen te wijzen op milieuvriendelijke alternatieven, maar of ze die ook daadwerkelijk kiezen is vers twee.”
Aan de sociale impact-kant is Auping nog aan het onderzoeken wat het bedrijf zou moeten meten. “We claimen niet de kennis in pacht te hebben. Zo meten we bij sociale impact zaken als medewerkerstevredenheid, veiligheid op het werk en diversiteit, maar vraag is wat we meer moeten gaan meten om positieve impact te kunnen realiseren. Ook hier pionieren we nog. Welke meetinstrumenten en doelen zet je hiervoor neer?”
Finance en circulariteit
Wat financials beslist moeten weten van circulariteit kan Hoebe niet zeggen. “Ik ben geen goeroe en ook al zijn we bij Auping koploper op het gebied van circulariteit, we zijn nog volop aan het pionieren. Wat ik wel weet is dat Finance een belangrijke rol kan spelen. Als Finance hebben we in nauwe verbinding met product development en de operatie becijferd welke bezettingsgraad we nodig hebben voor de machinelijn van onze circulaire matrassen. Als Finance zitten we dan tussen een vast geloof in circulariteit en het kapot rekenen van initiatieven in.
Je ziet daarmee ook dat de rol van financials, en dus ook die van CFO’s en controllers, breder wordt. Je moet ineens niet alleen over omzet of kosten rapporteren, maar ook bijvoorbeeld over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden of materialengebruik in de keten. Sterker nog, over die cijfers willen we ook nog eens een assurance hebben. Dat vraagt om andere tools, maar ook meer kennis van financials om dit op te kunnen pakken.”
Meer weten?
Lees het hele artikel met Linda Hoebe op cmweb.nl