Een start-up kan worden omschreven als een organisatie die op zoek is naar een (wereldwijd) schaalbaar businessmodel. En precies hier knelt de schoen. Het is een opportunity. Om te komen tot verzilvering zult u de start-up naar de volgende fase moeten brengen. En dan komen we uit bij het type onderneming dat we scale-up noemen. Het is de onderneming die net uit de kraamkamer van de start-up is gekropen. Wat komt erbij kijken om de scale-up succesvol te laten zijn en welke kpi’s kun je daarbij hanteren?
Een scale-up is een harde groeier
Voor de beeldvorming is het handig om eerst duidelijk te hebben wat een scale-up is. Een heldere definitie is de volgende:
Een scale-up is een bedrijf met een gemiddelde jaarlijkse groei van werknemers of omzet van 20 procent per jaar over een periode van drie jaar, en met meer dan 10 werknemers aan het begin van die driejarige periode.
Welke factoren maken de scale-up dan wel succesvol?
Om tot succes van de scale-up te komen zult u moeten weten welke factoren essentieel zijn voor levensvatbaarheid. We noemen dit ook wel de kritieke succesfactoren, kortweg de ksf’s van de organisatie. Deze selectie is uitermate belangrijk, omdat je hiermee de performancegebieden bepaalt waarop de organisatie zich zal concentreren. Deze ksf’s zijn te rangschikken naar de vier perspectieven van de balanced scorecard: Financieel, Klanten, Interne Processen en Groei/Innovatie.
De Amerikaans zakenman Bill Gros heeft onderzoek gedaan naar algemene succeskenmerken. Hij kwam tot de volgende vijf:
- Het idee. Creativiteit. Wat maakt uw idee uniek en totaal onderscheidend?
- Het team. Het idee kan nog zo goed zijn, maar zonder strakke uitvoering en fantastische samenwerking blijft het bij een idee. U hebt de juiste talenten nodig om het idee uit te werken en waar nodig aan te passen.
- Businessmodel. Hoe gaat u geld verdienen met het idee? Overigens, YouTube begon zonder businessmodel vooraf. Dat ontwikkelde zich gaandeweg.
- Financiering. Hebben de investeerder voldoende lange adem om aanloopverliezen op te kunnen vangen?
- Timing. Komt het idee te vroeg of bent u al te laat? Is dit het juiste moment? Loopt u voor op de ontwikkelingen en dient u mensen (nog) te overtuigen?
De juiste kpi’s voor het besturen van de scale-up
Het is een misverstand dat er specifieke kpi’s voor scale-ups zouden bestaan. Wel zijn er bedrijfsspecifieke kpi’s te formuleren die behoren bij de situatie waarin de onderneming op dat moment verkeert. Ongeacht of het nu een start-up is of een gevestigde multinational. Met die benoemde kpi’s meten we de voortgang op de realisatie van de kritieke succesfactoren. Deze kpi’s zijn direct afgeleid van de ksf’s. Het gaat er dus om voor het bedrijf eerst de ksf’s te bepalen en daar de kpi’s aan te koppelen. Dan heeft u een effectief besturingsmiddel in handen.
Meer weten? Lees het hele artikel op CMweb